ABD EB-5 Yatırımcı Programı Nedir?

ABD EB-5 Göçmen Yatırımcı Programı, Kongre tarafından 1992 yılında uygulamaya konulmuş olan ve ABD’de iş yaratma veya sermaye yatırımı yoluyla önemli derecede yatırım yapan kişilere sürekli oturum izni (“Green Card”) sağlayan bir programdır.

ABD EB-5 Yatırımcı Programı’na Başvuru Koşulları Nelerdir?

EB-5 Göçmen Yatırımcı Programı’nın başvuru koşulları aşağıdaki gibidir:

  • Bir Kentsel Bölge Merkezi Projesi’ne en az 1.000.000 ABD Doları tutarında yatırım yapılması veya
  • ABD’de işsizlik oranının yüksek olduğu bir bölgede veya kırsal bölgede, bölgesel yatırım merkezleri tarafından belirlenen projelere en az 500.000 ABD Doları tutarında yatırım yapılmasıdır.
  • Söz konusu iki yatırım türünde de iki yıllık süre zarfında 10 yeni iş yaratılması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen yatırım koşullarının dışında, başvuru sahibinin başvuru için gerekli diğer tüm belgeleri sunması gerekmektedir.

ABD EB-5 Yatırımcı Programı’nın Başvuru İşlem Süresi Ne Kadardır?

Bu yatırım programının başvuru işlem süresi 12 ile 18 ay arasında değişmektedir.

ABD EB-5 Yatırımcı Programı’nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • ABD’de sınırlama olmaksızın seyahat, yaşam, çalışma ve öğrenim görme hakkı kazanılmaktadır.
  • Kanunlar tarafından öngörülen koşulların gerçekleşmesi şartıyla, koşullu Green Card’ın edinilmesini takip eden 5 yıl boyunca yasal ikamet neticesinde vatandaşlık için başvurma hakkı elde edilmektedir.
  • ABD vatandaşlarının pasaportları ile dünyanın 172 ülkesine vizesiz seyahat etme hakkı bulunmaktadır.